Η έκθεση «Lost Album» με φωτογραφίες του Ντ. Χόπερ στο Λος Άντζελες

Παρά τη σημαντική καριέρα του στο Χόλιγουντ, ο Ντένις Χόπερ ήθελε να τον θυμούνται ως φωτογράφο.

Η συλλογή «Lost Album» του Ντένις Χόπερ, ένας θησαυρός φωτογραφιών του καλλιτέχνη και αστέρα του Χόλιγουντ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1960 παρουσιάζονται στο Λος ‘Αντζελες, στην Kohn Gallery.

Μετά το θάνατο του Χόπερ το 2010, πέντε κιβώτια με φωτογραφικές εκτυπώσεις ανακαλύφθηκαν στο γκαράζ του καλλιτέχνη, συμπεριλαμβανομένων εικόνων από την πρώτη αναδρομική έκθεση του στο Μουσείο του Fort Worth Art Center στο Τέξας, το 1970.

Ο Ντένις Χόπερ, ο οποίος ήταν σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της ανεξάρτητης ταινίας του 1969 «Easy Rider» που άλλαξε την πορεία της παραγωγής ταινιών του Χόλιγουντ, σηματοδοτώντας την αρχή αυτού που γνωρίζουμε σήμερα ως εναλλακτική indie-film βιομηχανία, φωτογράφιζε για να επιβιώσει δημιουργικά.

«Ποτέ δεν κέρδισα ούτε ένα σεντ από αυτές τις φωτογραφίες, Μου κοστίζουν χρήματα, αλλά με κρατούν ζωντανό» είχε πει.

Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, που έχουν ληφθεί την περίοδο 1961 – 1967, απεικονίζουν τους καλλιτέχνες, φίλους του Χόπερ, τον ζωγράφο Ρόμερντ Ράουσενμπεργκ , τον ‘Αντι Γουόρχολ, τον Πολ Νιούμαν και τη Τζέιν Φόντα.

Ωστόσο, οι φωτογραφίες του καταγράφουν επίσης την κοινωνικοπολιτική αναταραχή κατά τη δεκαετία του 1960 και σημαντικά γεγονότα, όπως τις πορείες για τα πολιτικά δικαιώματα με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ρίχνουν ακόμη φως στις ρίζες εικονικών αμερικανικών υποκουλτούρων, των συμμοριών μοτοσικλετιστών (Hells Angels) και του κινήματος των χίπις.

amna.gr

Advertisements