Ο βελγικός Τύπος σχολιάζει τα κέρδη από τα δάνεια προς την Ελλάδα

Στη σημερινή έκδοση πενταετούς ομολόγου από το ελληνικό Δημόσιο αναφέρεται πρακτορειακής προέλευσης (AFP) δημοσίευμα που αναδημοσιεύεται στη γαλλόφωνη, βελγική εφημερίδα L’ Echo. «Η Ελλάδα πρόκειται να επιστρέψει στις αγορές» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, στο οποίο σημειώνεται πως η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές γίνεται για πρώτη φορά μετά το 2014, με στόχο να δοκιμάσει την αγορά, ύστερα από δύο χρόνια φόβων σε σχέση με το χρέος και δύσκολων μεταρρυθμίσεων. Τέλος, αναφέρεται ότι για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη της ανάκαμψης.

Ταυτόχρονα στο πρωτοσέλιδο της ίδιας εφημερίδας δημοσιεύεται αναλυτικό ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται «Τα δάνεια προς την Ελλάδα απέφεραν κέρδη στο βελγικό κράτος». Ο αρθρογράφος παραπέμπει στα αποτελέσματα μελέτης του Βέλγου οικονομολόγου Ερίκ Ντορ, σύμφωνα με τα οποία από το 2010 το βελγικό κράτος έχει αποκομίσει 328,8 εκατομμύρια ευρώ από τους τόκους των ελληνικών ομολόγων, προσθέτοντας ότι τα αντίστοιχα κέρδη από τα διμερή δάνεια μεταξύ Ελλάδας και Βελγίου είναι πιο δύσκολο να υπολογιστούν, δεδομένου ότι θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το κόστος αναχρηματοδότησης του βελγικού χρέους. Η σχετική συζήτηση για το κατά πόσο κρίνεται σκόπιμο να δανείζει κανείς σε μία χώρα που βρίσκεται σε κρίση, συνεχίζει το δημοσίευμα, άνοιξε στη Γερμανία, όταν τον περασμένο Ιούνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι η χώρα του έχει κερδίσει από το 2009 1,3 δισ από τα δάνεια προς την Αθήνα.

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος επισημαίνει την απουσία ζημίας για την Ελλάδα, από τη στιγμή που ήταν ούτως ή άλλως υποχρεωμένη να καταβάλει τους τόκους αυτούς, ανεξαρτήτως της ταυτότητας του κατόχου, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι οι χώρες της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει να καταβάλουν στην Ελλάδα τούς εν λόγω τόκους, πράγμα που θα ήταν προφανώς χρήσιμο για τη χώρα.

amna.gr

Advertisements