Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξήρε τη σχέση της Βρετανίας με την Πολωνία

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ εξήρε τη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της Πολωνίας ενώπιον των 600 καλεσμένων στο γκαλά που διοργανώθηκε χθες βράδυ στο βασιλικό πάρκο Λαζιένκι στη Βαρσοβία, αρχίζοντας την ομιλία του με την προσφώνηση «Κύριοι, Κυρίες» στα πολωνικά και κλείνοντας με «Καλό βράδυ» στην ίδια γλώσσα.

«Εμείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, εκτιμάμε απεριόριστα τις σχέσεις μας με την Πολωνία», δήλωσε ο πρίγκιπας στην πολωνική πρωτεύουσα, πρώτο σταθμό της περιοδείας στη χώρα και στη συνέχεια στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στις «ένθερμες» πολωνο-βρετανικές σχέσεις, ο Ουίλιαμ είπε ότι η πολωνική έγινε η δεύτερη περισσότερο ομιλούμενη γλώσσα στη χώρα του. «Μια γενιά νέων ανθρώπων μεγαλώνουν και αισθάνονται ταυτόχρονα Βρετανοί και Πολωνοί», είπε διακρίνοντας σε αυτό «μια δέσμευση και ευκαιρίες στο μέλλον».

Στην Πολωνία, όπου είναι καλεσμένοι του προέδρου Αντρέι Ντούντα και της συζύγου του, ο Ουίλιαμ και η Κέιτ επισκέφθηκαν το Μουσείο της Εξέγερσης στη Βαρσοβία που ανεγέρθηκε σε ένδειξη τιμής για τον αγώνα κατά των κατακτητών Γερμανών ναζί, κατά τον οποίο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και η πόλη βομβαρδίστηκε και ισοπεδώθηκε. «Επιλέξαμε το μουσείο αυτό ως ένα δείγμα της εχθρότητας την οποία αντιμετώπισαν οι Πολωνοί, και του ηρωισμού που επέδειξαν», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στην Πολωνία, Τζόναθαν Νοτ.

Σήμερα ο Ουίλιαμ και η Κέιτ μετέβησαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Στάτχοφ, όπου 85.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι Γερμανοί ναζί έχτισαν το στρατόπεδο αυτό έξω από τα σύνορα της χώρας τους στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εκεί που βρίσκεται το σημερινό Γκντανσκ.

amna.gr

Advertisements