Επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα σχεδιάζει η ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει την επιβολή δασμών ύψους έως και 33% στις εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης σε ρολά και φύλλα από τη Βραζιλία, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία, για να αντιμετωπίσει τις τεχνητά χαμηλές τιμές τους, αναφέρει έγγραφο το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων .
Η ΕΕ έχει επιβάλει πάνω από 40 μέτρα αντιντάμπινγκ για την προστασία των παραγωγών χάλυβα στην Ευρώπη, τα οποία στην πλειονότητα τους στοχοθετούν την Κίνα. Τον Ιούνιο, η ΕΕ επέβαλε δασμούς ύψους που φθάνουν ακόμη και το 35,9% στις κινεζικές εισαγωγές χάλυβα θερμής έλασης σε ρολά ή φύλλα, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου.
Ο χάλυβας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία του κόσμου, μετά από αυτή του πετρελαίου και του αερίου, και η προσοχή της ΕΕ τελευταία επικεντρώνεται σε άλλους εισαγωγείς, καθώς τα μέτρα που είχαν στόχο να αναχαιτιστούν οι φθηνές κινεζικές εισαγωγές έφεραν αποτέλεσμα.
«Αν και η κατάσταση είναι κάθε άλλο παρά τέλεια, το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, θα συμβάλλει να μειωθεί η πίεση από τις εισαγωγές στην ΕΕ και αναμένεται να τονώσει τις προσδοκίες για τα έσοδα των (ευρωπαϊκών) χαλυβουργιών», ανέφερε σε σημείωμά της προς τους πελάτες της η τράπεζα επενδύσεων Jefferies.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει εποπτικό και ρυθμιστικό ρόλο σε θέματα εμπορικής πολιτικής στην ΕΕ, άρχισε έρευνα για τις εισαγωγές χάλυβα από τη Βραζιλία, το Ιράν, τη Ρωσία και την Ουκρανία αλλά και τη Σερβία τον Ιούλιο του 2016, έπειτα από μια καταγγελία της Eurofer, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Σιδήρου και Χάλυβα.

amna.gr

Advertisements